Assalamualaikum Uolsss..
Kali ni sis nak kongsikan petua nasi lemak yang lembut dan bertambah lazat dengan menggunakan cara yang sis kongsikan nanti.
Bila nak masak nasi lemak, sukatannya 2 pot beras biasa dicampur dengan 1 pot beras pulut. Kemudian rendamkan selama 1 jam. Barulah masukkan santan, daun pandan, dan sedikit garam. Kalau nak letak halia pun boleh. Kemudian masak dalam periuk elektrik sehingga nasi lemak sedap dan lembut. Hasilnya pasti memuaskan.
Cara Tentukan Sukatan Air Untuk Masak Nasi Lemak
Baiklah, kalau kita guna beras biasa sukatan air hendaklah sama antara sukatan beras dan air, contohnya kalau 2 pot beras bersamaan dengan 2 pot air/santan. Tapi, kalau beras yang biasa kita guna perlukan air yang banyak, sukatlah seperti biasa.
Kalau orang dulu-dulu ajar, bila kita letak beras dalam periuk dan tuangkan air, sukatan air itu biarlah 1 inci dari permukaan beras. Boleh juga gunakan jari dan ukur hujung jari itu, bila air itu sampai dekat line pada jari yang pertama dari permukaan beras, itu dah kira betul lah tu...hehe
Macamana? Mudahkan? Uolsss cuba lah... Buat macam ni bagus untuk makan seisi rumah tapi kalau nak berniaga, kosnya agak mahal. Takut nanti nasi lemak mahal tak ada orang nak beli. Parah kat situ.. hehehe..