Cara-Cara Yang Betul & Mudah Buat Nasi Goreng Seafood Special
Bahan-bahannya: (Anggaran untuk 4 orang makan)
- 4 cawan nasi (kalau yang dah semalaman punya lagi bagus..nasi lebih peroi)
- 4 ulas bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 batang cili merah (dikisar)
- 5 biji cili padi (dikisar)
- 1/2 cm belacan (dikisar)
- 1 sudu makan kicap manis (kalau tak mahu warna tak payah bubuh kicap)
- 1 sudu makan sos tiram
- 3 batang kailan - dihiris
- sedikit kobis (dihiris)
- udang/sotong (ikut suka banyak atau sikit)
- 1 biji telur
- garam secukup rasa daun sup dan timun untuk hiasan
Cara masak:
- Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau. Kacau rata.
- Kemudian masukkan sos tiram dan kacau lagi.
- Pecahkan telur dan kacau rata.
- Selepas itu masukkan sotong dan udang. Biarkan masak seketika.
- Tambahkan garam, dan serbuk perasa secukupnya.
- Kemudian masukkan sayur kailan dan kobis, biarkan layu sedikit.
- Akhir sekali, masukkan nasi dan gaul sekata. Boleh padamkan api.
- Hiaskan dengan daun sup dan timun.
Macamana? Mudahkan? Uolsss cuba lah... Sedap tau.. hehe..