Assalamaualaikum guysss.. Kali sis nak share cara-cara mudah untuk membuat kuih ketayap.. Uolsss kena cuba resepi ni.. memang sedapppp.. hehe..
Bahan-bahan yang perlu uolsss sediakan :
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan santan
- 1 helai daun pandan
- 1/2 biji kelapa parut
- 1 keping manisan/gula melaka
- Garam
- 1 cawan air
Cara menyediakannya :
- Tumbuk daun pandan hingga hancur dan tambah air (nak mudah kisar aje). Setelah lumat, tapiskan dan ambil airnya.
Cara-cara membuat inti :
1. Di dalam periuk, masukkan manisan (gula melaka), 1 cawan air dan daun pandan. Panaskan hingga gula melaka cair.
2. Masukkan kelapa parut, gaul seketika.
3. Masukkan sedikit garam. Gaul sebati.
4. Masukkan tepung gandum (dicairkan dengan air) sedikit demi sedikit. Kacau hingga kuah kering. ###Letak tepung gandum supaya inti kelapa menjadi pekat dan basah, tidak terlalu kering.
Untuk membuat nya pula:
1. Gaul tepung gandum bersama air daun pandan, santan dan garam.
2. Masukkan air dan gaul hingga sebati dan adunan jadi cair.
3. Panaskan kuali, sapu sedikit minyak dan senduk adunan. Ratakan adunan dan biar masak. Nak mudah, guna kuali leper yang tak lekat.
4. Letakkan inti dan gulung kuih ketayap dengan kemas.
Resepi kuih ketayap ini memang mudah, murah dan cepat! Sesuai untuk orang yang berniaga. hehe..
Tetapi jika hendak kuih ketayap yang lebih enak, pecahkan sebiji telur ketika bancuh tepung gandum untuk membuat kulit kuih ketayap tadi tu.
Dan bagi sis, semua bahan ketika bancuh tepung tadi , sis blend (kisar) semua sekali. Mudahkan?
Selamat mencuba uolss & Jangan lupa share tau... ^_^