Contact Us

Name

Email *

Message *

Resepi Vadai

Resepi Vadai


Bahan-bahannya ialah:

(**)4 cawan kacang dal (rendam 4 jam)
(**)4 biji bawang besar (dicincang halus)
(**)2 biji cili merah (dicincang halus)
(**)2 biji cili hijau (dicincang halus)
(**)3 tangkai cili kering (dicincang halus)
(**)1 sudu besar jintan manis (ditumbuk kasar)
(**)2 tangkai daun sup & daun bawang (dicincang halus)
(**)1 tangkai daun kari (dicincang halus)
(**)2 sudu besar tepung gandum
(**)1 biji telur
(**)Sedikit garam
(**)Serbuk perasa

Cara membuatnya ialah:

(**)1.Tinggalkan 1/2 cawan kacang dal , selebihnya dikisar dengan telur dan masukkan sedikit air (1 senduk kecil saja).
(**)2.Campurkan semua bahan yang dikisar dengan 1/2 cwn kacang dal dan semua bahan yg lain dalam 1 bekas gaul sebati.
(**)3.Panaskan kuali dengan api perlahan dan kepal-kepalkan bentuk bulat , masukkan perlahan-lahan dalam minyak dan goreng hingga kekuningan.

(**)P/s :Vadai boleh dimakan semasa minum pagi dan petang.Lebih sedap dan amat menarik jika dihidang bersama air teh tarik .


Back To Top