Contact Us

Name

Email *

Message *

Resepi Tart Limau Nipis

Resepi Tart Limau Nipis


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

BAHAN UNTUK PASTRI COKLAT (ASAS KULIT TAT COKLAT):

BAHAN A:

(**)    125gm mentega
(**)    80gm gula aising

BAHAN B:

(**)    1 biji telur
(**)    ½ sudu teh esen vanila

BAHAN C:

(**)    230gm tepung gandum
(**)    50gm serbuk coklat

BAHAN INTI:

(**)    3 biji telur
(**)    90gm gula kastor
(**)    90ml susu segar
(**)    70ml jus limau nipis
(**)    70ml krim putar UHT
(**)    Pewarna hijau secukupnya

CARA MEMASAKNYA IALAH:

(**)1. Untuk membuat pastri coklat, campurkan bahan A dan gaul sehingga sebati.

(**)2. Kemudian masukkan bahan B dan bahan C. Gaul adunan sehingga membentuk doh.

(**)3. Rehatkan di dalam peti sejuk selama 30 minit dan bentuk di dalam acuan tat. Bakar selama 15 hingga 20 minit pada suhu 170°C. Asingkan.

(**)4. Untuk bahan inti pula, satukan kesemua bahan dan gaul sebati.

(**)5. Akhir sekali, paipkan adunan ke dalam kulit tat yang telah siap dibakar dan bakar sekali lagi pada suhu 170°C selama 15 hingga 20 minit.


Back To Top