Bahan-bahan mentahnya ialah:
(**)4 ketul isi ikan tenggiri
(**)3 biji bawang merah
(**)4 ulas bawang putih
(**)4 cm halia
(**)Sedikit serbuk lada hitam
(**)1 sudu kecil sos tiram
(**)Jus lemon
(**)Garam – secukup rasa
Cara-cara memasaknya ialah:
(**)1.Bersihkan semua isi ikan.
(**)2.Potong kesemua jenis bawang,halia kemudian taburkan kedalam pinggan yang sesuai.
(**)3.Susun kesemua isi ikan dan taburkan lagi bawang dan halia di atas isi ikan.
(**)4.Masukkan sos tiram,garam dan serbuk lada hitam kemudian kuukus selama 15 minit atau sampai ianya masak .
(**)P/s:Tenggiri Kukus Lada Hitam ini tidak perlu ditambah air kerana didalam proses kukus isi ikan akan mengeluarkan jus.