Contact Us

Name

Email *

Message *

Resepi Sambal Udang Petai

Resepi Sambal Udang Petai


Bahan-bahannya ialah (3-4 orang)

(**)500g udang
(**)2 papan petai – dibuang kulit
(**)10 ulas bawang merah – ditumbuk
(**)2 ulas bawang putih – ditumbuk
(**)1 batang serai – diketuk
(**)4 sudu besar cili kisar
(**)3 sudu besar sos cili
(**)Sedikit belacan
(**)Sedikit air asam jawa
(**)Garam dan gula
(**)Minyak masak


Cara-caranya ialah:

(**)Bersihkan dan buang janggut udang. Kalau nak buang kulit pun boleh juga.
(**)Masukkan 4 sudu besar minyak masak ke dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih dan serai sehingga naik bau.
(**)Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
(**)Masukkan sos cili, belacan, asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
(**)Masukkan udang dan petai. Kacau rata sehingga udang masak.


Back To Top