Bahan-bahannya ialah (3-4 orang)
(**)500g udang
(**)2 papan petai – dibuang kulit
(**)10 ulas bawang merah – ditumbuk
(**)2 ulas bawang putih – ditumbuk
(**)1 batang serai – diketuk
(**)4 sudu besar cili kisar
(**)3 sudu besar sos cili
(**)Sedikit belacan
(**)Sedikit air asam jawa
(**)Garam dan gula
(**)Minyak masak
Cara-caranya ialah:
(**)Bersihkan dan buang janggut udang. Kalau nak buang kulit pun boleh juga.
(**)Masukkan 4 sudu besar minyak masak ke dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih dan serai sehingga naik bau.
(**)Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
(**)Masukkan sos cili, belacan, asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
(**)Masukkan udang dan petai. Kacau rata sehingga udang masak.