Bahan-bahannya ialah (50 biji)
(**)2 cawan tepung gandum
(**)4 cawan santan cair
(**)1 biji telur
(**)1 sudu kecil pewarna kuning
(**)Sedikit garam
Bahan-bahan inti
(**)100 g daging cincang
(**)5 ulas bawang merah
(**)1 ulas bawang putih
(**)2 sudu besar cili kisar
(**)1 sudu besar serbuk kari
(**)Garam dan gula
(**)Hirisan cili merah
(**)Hirisan daun sup
Cara-caranya ialah (kuih)
(**)Untuk inti – panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan serbuk kari. Tumis seketika.
(**)Masukkan daging dan gaul sehingga sekata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Cara-cara (kuih)
Untuk kuih –
(**)kisar kesemua bahan sehingga sekata. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Jika cair, tambah sedikit tepung gandum. Jika pekat, tambah sedikit air.
(**)Panaskan acuan kuih cara dengan api yang kecil. Sapu acuan dengan sedikit minyak.
(**)Masukkan adunan kuih ke dalam acuan sehingga hampir penuh. Kemudian tutup acuan dengan tudung periuk. Bakar seketika (jangan sampai masak).
(**)Masukkan inti daging di tengah-tengah bersama-sama hirisan daun sup dan cili merah. Tutup acuan dengan tudung periuk dan angkat kuih apabila sudah masak.
(**)Ulang langkah 3 dan 4 sehingga habis adunan. Jangan lupa sapu minyak pada acuan supaya kuih cara tak melekat.