Bahan A:
(**)200 gm biji sagu
(**)5 cawan air
Cara Membuatnya ialah:
(**)1.Masak air yang secukupnya dalam periuk dan bila air dah mula mendidih masukkan semua biji sagu dan kacau hingga kembang atau tak nampak biji2 putih.
(**)2.Jika air rebusan dah nampak kurang tambah lagi air dan bila semua biji sagu dah masak dan tiada biji-biji putih baru la ditutup api dapur .
(**)3.Kemudian tapis serta basuh sikit demi sedikit sagu dengan menggunakan penapis yang sesuai dan biarkan biji sagu ni dibawah air paip sehingga biji sagu ni kurang berkanji (utk buang kanji) .
(**)4.Bila dah basuh toskan seketika biji sagu dan dimasukkan dalam bekas yang sesuai kemudian masukkan food coloring dan kacau biji sagu hingga warna sekata.
(**)5.Kemudian masukkan dalam bekas atau acuan dan sejukkan (tekan bagi padat sagu dalam acuan).
Bahan B:
(**)1-2 ketul gula melaka
(**)1/2 cawan air
(**)1 helai daun pandan
Cara membuatnya ialah:
(**)1.Masak gula melaka dgn air hingga mendidih dan masukkan daun pandan.
Bahan C:
(**)2 cawan santan
(**)secubit garam
(**)sedikit air (ikut citarasa)
Cara membuatnya ialah:
(**)1.Masakkan semua hingga mendidih dan sejukkan.
(**)2.Sediakan sagu yang telah disejukkan dan makan bersama air gula melaka (bahan B) dan santan yang telah dimasak (bahan C).
(**)P/s:Sagu Gula Melaka sangat sesuai untuk meyejukkan badan dan sesuai dihidangkan sebagai pemanis mulut.