Contact Us

Name

Email *

Message *

Resepi Kuih Talam Pisang

Resepi Kuih Talam Pisang


Bahan-bahan untuk lapisan bawah:

(**)300gm pisang (pisang nangka lagi sedap)
(**)180gm tepung beras
(**)100gm gula kastor
(**)300ml santan pekat
(**)½ sudu teh garam

Bahan-bahan untuk lapisan atas:

(**)180gm tepung beras
(**)700ml santan pekat
(**)½ sudu teh garam

Cara-cara membuatnya ialah:

(**)1.Untuk membuat lapisan bawah, kisarkan isi pisang bersama gula kastor, garam dan santan pekat.

(**)2.Kemudian masukkan tepung beras dan digaul sehingga sebati.

(**)3.Seterusnya tuangkannya ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.

(**)4.Untuk membuat lapisan atas, satukan kesemua bahan-bahan tersebut dan kacaukannya sehingga sebati .

(**)5.Tapiskan bahan tersebut.

(**)6.Didihkan di atas api sederhana (tidak besar dan tidak kecil) sehingga naik wap.

(**)7.Tuangkan bahan tersebut ke atas lapisan bawah tadi.

(**)8.Akhir sekali, kukus semula bahan tadi selama 29 atau 30 minit.

(**)P/s :Kuih Talam Pisang juga boleh dibuat dengan menggunakan  pisang tanduk.Hidangkan bersama air  teh o panas untuk membangkitkan rasa .


Back To Top