Contact Us

Name

Email *

Message *

Resepi Kek Gula Hangus

Resepi Kek Gula Hangus


Bahan-bahannya ialah:

(**)1 cawan gula
(**)1 cawan air panas
(**)1 cawan tepung gandum
(**)1 cawan susu pekat
(**)2 sudu kecil soda bikarbonat
(**)4 biji telur
(**)2 camca besar mentega

Cara membuatnya ialah:

(**)1.Masak gula dengan api sederhana hingga hangus atau kekuningan.
(**)2.Masukkan air panas dan kacau hingga cair. Berhati-hati semasa masukkan air, sebab gula tu akan meletup-letup (tutup periuk untuk elakkan terkena percikan).
(**)3.Kemudian masukkan mentega dan sejukkan.
(**)4.Pukul telur sehingga kembang dan pekat , masukkan susu pekat dan kacau sebati.
(**)5.Ayak tepung dan soda bikarbonat (masukkan sedikit demi sedikit).
(**)6.Akhir sekali, masukkan masukkan esen vanila dan kacau rata (perap adunan selama 3-4 jam).
(**)7.Bakar dengan api sederhana antara 160c – 180c selama 45 minit – 1 jam.

(**)P/s:Kek Gula Hangus sangat sesuai dihidangkan bersama teh panas dan sesuai untuk makan petang .


Back To Top