Contact Us

Name

Email *

Message *

Cara-Cara Membuat Bubur Jagung Bersagu yang Enak

Cara-Cara Membuat Bubur Jagung Bersagu yang Enak


Bahan-Bahannya :
  • 2 tongkol jagung manis mentah - dihiris nipis
  • 5 sudu besar gula pasir - tambah lagi bila nak lebih manis
  • 3 sudu besar gula merah
  • 4 sudu besar sagu
  • 1.5 liter air - campur dengan santan pekat
  • 100 ml santan pekat (anda boleh gunakan santan tin, kotak, atau segar)
  • garam secubit


Cara-cara Memasak Bubur Jagung Bersagu yang Enak
  1. basuh sagu sekali & toskan tetapi ingat jangan direndam kemudian siapkan periuk & masukan santan pekat yang telah dicampur dengan air, jagung yang telah dihiris, dan secubit garam.
  2. masak di api sederhana sahaja & kacau sehingga mendidih
  3. selepas tu masukan gula pasir, sagu, & gula merah & kacau sehingga sagu bertukar menjadi jernih.
  4. akhir sekali, masak sehingga matang & siap untuk dihidangkan.


Sekian sahaja yang sis dapat kongsikan..

Selamat mencuba uolsss.. Jangan lupa share tau.. hehehe..




Back To Top