Contact Us

Name

Email *

Message *

CARA-CARA MEMBUAT ASAM PEDAS TELUR IKAN MAK NGAH

CARA-CARA MEMBUAT ASAM PEDAS TELUR IKAN MAK NGAH


Assalamualaikum guyss... Mana yang tak tahu nak masak apa hari ni.. sis cadangkan uolsss cuba resepi asam pedas telur ikan ni.. Sedappp tau.. hehe..

OK..BAHAN - BAHAN YANG PERLU UOLSSS SEDIAKAN :

  • 400 gram telur ikan tenggiri (atau sebarang telur ikan pilihan anda)
  • 1 biji terung ungu bulat
  • 1 genggam daun kesom
  • 2 kuntum bunga kantan
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 1/2 cawan cili kisar
  • 1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya

UOLSS PERLU JUGA SEDIAKAN BAHAN - BAHAN YANG PERLU KISAR HALUS :

  • 7 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci kunyit hidup


INI PULA CARA-CARA MEMBUATNYA

  1. Telur ikan dicuci, kemudian rendam dalam sedikit air yang diperah dengan jus limau kasturi, biarkan 10 minit, cuci kembali dan toskan. Teurng bulat dibuang sedikit kulitnya, belah 6 dan rendam. Bunga kantan dibelah dua setiap satu. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/4 cawan), tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa.
  3. Tuang air (anggaran 3 1/2 cawan), kacau dan biarkan mendidih. Masukkan jus asam jawa, terung (toskan dahulu), telur ikan, bunga kantan dan daun kesom, kacau perlahan dan biarkan mendidih.
  4. Tambah lada hitam tumbuk, garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau perlahan dan masak dengan api sederhana hingga terung lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih, ikan goreng dan ulam-ulaman.

Selamat mencuba uolsss.. jangan lupa share tau.. hehehe...


Back To Top