Ayam Goreng Pandan
Bahan-bahan:
- 4 ketul ayam (bahagian peha, kepak & bertulang)
- Ketumbar *
- Jintan manis *
- Jintan putih *
- Serai *
- Kunyit *
- Halia *
- Bawang merah *
- Bawang Putih *
- Garam *
- Gula *
- Madu *
- Daun pandan secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
- Pencungkil gigi (untuk mengikat daun pandan)
Cara-cara memasak:
- Kisarkan kesemua bahan yang bertanda * sehingga halus.
- Perapkan ayam dengan bahan kisar selama lebih kurang 1jam. Lagi lama perap, lagi sedap rasa ayam.
- Selepas itu, balut ayam dengan daun pandan. Balut sehingga menutupi keseluruhan ayam. Cucukkan daun pandan bersama ayam dengan menggunakan pencungkil gigi.
- Goreng dengan menggunakan minyak yang banyak.
Selamat mencuba..