Bahan-Bahannya ialah:-
- 2 Cawan Ikan Bilis
- 1 Cawan Cili Kering
- 7 Biji Bawang Kecil
- 2 Biji Bawang Besar Dihiris
- 4 Ulas Bawang Putih
- 5 Papan Petai,ambil isinya
- 1 Cawan Minyak Masak
- Garam (Secukupnya)
- Gula (Secukupnya)
- Air Asam Jawa (Secukupnya)
Bahan yang perlu dikisar:-
** Cili Kering
** Bawang Kecil
** Bawang Putih
Cara-Cara:-
1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing.
1. Keluarkan bilis dan masukkan bahan kisar serta gula.
2. Tumis lama sehingga naik bau, pecah minyak dan garing.
3. Masukkan petai dan bawang besar yang dihiris, air asam jawa dan garam.
4. Kacau lagi dan lagi sehingga kering,sambal menjadi masak.
5. Masukkan ikan bilis, kacau rata.
6. Tutup api dan hidangkan.
JOM KITA MASAK!!!