Resepi Pai Ayam Black Pepper
Bahan-Bahan:
Bahan A (Pastry) –
2 cawan tepung gandum1 sudu kecil garam
5 sudu makan butter ( tidak masin)
1 sudu makan cuka (jika suka)
air ais
Bahan B (Inti Ayam) –
1 keping dada ayam (hiris kecil2)
1 labu bawang besar (hiris dadu kasar sikit)
3 ulas bawang putih ( cincang)
5-6 biji cendawan shitake @ apa2 jenis pun boleh (hiris)
1 1/2 sudu makan lada hitam tumbuk (jgn terlebih buboh nnti pahit pulak)
2 batang lada merah (hiris)
1 1/2 udu makan tepung gandum
1/4 cawan air
1/3 cawan susu @ santan
1/2 sudu makan gula
1/2 sudu makan serbuk pati ayam
3 tangkai daun sadri/parsly cina (hiris)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara Membuat:
Bahan A (pastry) –
1. Gaulkan tepung dengan garam dan masukkan butter dan gaulkan menjadi abuk roti.
2. Satukan 3 sudu makan air ais dengan cuka dan tuangkan ke dalam adunan tepung dan gaul menjadi doh yang lembut (Jika adunan nampak/rasa keras tambahkan air ais sedikit demi sediki dan uli sampai jadi doh lembut).
3. Balut dalam plastik dan simpan dalam peti sejuk.
Bahan B (Inti Ayam) –
4. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih, bawang layu masukkan ayam dan lada hitam. Kacaukan.
5. Masukkan air dan kesemua bahan lain, masak seketika, bila agak pekat, tutup api. Taburkan daun sadri/parsly cina (Jangan terlalu kering). sejukkan.
Menyediakan Pai Ayam –
6. Canaikan pastry doh tadi kepada dua bahagian dan masukkan satu bahagian kedalam loyang yang digriskan. Masukkan inti.
7. Tutup permukaan dengan pastry yang satu lagi, kalau tutup penuh hendaklah dilubangkan/digores dengan pisau sedikit agar wap panas dapat keluar.
8. Sapukan atas pastry dengan telur. Kemudian bakar selama 50 minit atau masak (keperangan).