Cara Buat Cendol
Bahan-Bahan:
1 cawan tepung beras
1 sudu tepung jagung
3 cawan air pandan
Secubit garam
1 sudu kecil air kapur
Sedikit perwarna hijau
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat. Kacau selalu supaya tidak hangit.
2. Sediakan bekas yang berisi air sejuk.
3. Masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk.
4. Simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais.
Cara Buat Air Cendol –
1. 1/2 kilo pati santan segar lepas tu letak secubit garam (tak perlu masak, cuma tambah ketulan ais supaya tahan lebih lama sedikit).
2. Air gula melaka campur gula merah dan masukan daun pandan (dimasak lama, lebih kurang 1 jam).
4. Untuk melikatkan campur dengan sedikit bancuhan tepung jagung.
5. Hidangkan bersama kacang merah, jagung manis, dan bahan tambahan lain ikut citarasa anda.