Contact Us

Name

Email *

Message *

Cara-Cara Yang Betul Untuk Membuat Kek Tiramisu Dengan Mudah

Cara-Cara Yang Betul Untuk Membuat Kek Tiramisu Dengan Mudah


Cara-Cara Yang Betul Untuk Membuat Kek Tiramisu Dengan Mudah

Bahan-bahan yang diperlukan untuk kek span (Tiramisu) :

  • 3 biji telur ayam
  • 3/4 cawan gula kastard
  • 1 cawan tepung
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 50 gram mentega dicairkan
  • Secubit garam


Bahan untuk krim Kek Tiramisu :

  • 1 liter krim putar
  • 50 gram keju Mascerpon
  • 50 gram gula
  • 3 biji kuning telur


Cara-cara membuat kek span

  1. Pukul telur bersama garam. Tambahkan sedikit gula dan pukul hingga pekat.
  2. Selepas itu, masukkan tepung bersama serbuk penaik ke dalam adunan telur tadi dan pukul sampai sebati.
  3. Masukkan pula mentega dan pukul lagi.
  4. Kemudian, tuangkan bahan tadi ke dalam acuan kek bersaiz 20cm.(bekas bulat). Bakar adunan tadi dalam ketuhar pada suhu 190 darjah celcius selama 25 hingga 30 minit.


Cara-cara membuat krim untuk tiramisu

  1. Pukul campuran bahan krim putar bersama gula hingga pekat dan kembang. Ketepikan.
  2. Kemudian pukul pula telur kuning dengan keju Mascerpon hingga sebati.
  3. Selepas itu campurkan kedua-dua bahan tadi (krim putar dan keju) dan kacau sebati. Ketepikan.
  4. Potong nipis kek span yang telah dimasak tadi kemudian susun ke dalam acuan bulat bersaiz 20cm.
  5. Buat lapisan demi lapisan hingga akhir dan selang seli ia dengan krim putar.
  6. Selepas itu masukkan ke dalam peti ais dan sedia dihidangkan.

Jangan lengah2.. jom sama2 kita buat kek.. hehe..

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, jangan lupa untuk share.


Back To Top