Bahan-bahan yang di perlukan :
- 1 kg kerang (basuh bersih²)
- 15 biji cili api (kalau nk pedas sila tambah)
- 1 biji bawang besar atau 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 batang serai (dititik)
- sedikit asam keping/ air asam jawa
- 100ml santan pekat (tambahkan dengan air) atau 1 kotak santan adabi (jenama apa pun boleh)
Cara Memasaknya :
- Tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih sampai hancur
- Titik kan serai
- Masukkan semua bahan yang ditumbuk/serai ke dalam periuk bersama-sama dengan santan dan juga kerang. Jangan lupa masukkan asam keping.
- Kemudian masukkan garam dan serbuk kunyit ikut rasa
- Kacau selalu jangan sampai pecah minyak, masak sehingga kulit kerang mula terbuka boleh lah tutup kan api.
Mudah sangat2 kan??. Sedap dihidangkan dengan nasi putih panas.
P/S : Bagi korang yang kurang gemar dgnn kerang semata2, boleh juga campurkan dgn daun pucuk paku pakis sebagai penambah selera.
Selamat mencuba uolss & Jangan lupa share. ^_^