Contact Us

Name

Email *

Message *

CARA-CARA MEMBUATASAM REBUS UBI KAYU "RESEPI OPAH"

CARA-CARA MEMBUATASAM REBUS UBI KAYU "RESEPI OPAH"



CARA-CARA MEMBUATASAM REBUS UBI KAYU "RESEPI OPAH"

BAHAN-BAHANNYA :

  • Ubi kayu secukupnya (kurang lebih 500 gram)
  • 5 - 6 ketul tulang ikan masin kurau yang masih berdaging, rendam
  • 1 helai daun kunyit, disiat
  • 2 keping asam gelugor
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya
  • 1 kiub ikan bilis (optional)

BAHAN KISAR HALUS :

  • 3 biji cili merah
  • 7 biji cili padi
  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • Secubit belacan

CARA MEMBUATNYA :

  1. Ubi kayu dibuang kulitnya, cuci bersih dan dipotong berbagi (atau ditokek2 untuk nampak lebih asli), kemudian rebus hingga empuk, letak secubit garam. Keluarkan ubi rebus dan air rebusan dibiarkan dalam periuk, tak perlu dibuang.
  2. Masukkan bahan2 kisar halus, tulang ikan masin kurau (toskan) dan asam gelugor ke dalam periuk berisi air rebusan ubi tadi. Jika perlu tambah sedikit air. Masak hingga mendidih dengan api sederhana. Kemudian masukkan ubi dan daun kunyit. Kacau rata.
  3. Tambah garam jika perlu dan sedikit gula. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain....

Selamat mencuba uolsss... Jangan lupa share tau.. ^_^




Back To Top