Ikan haruan memang terkenal sebagai rawatan untuk wanita bersalin terutamanya kepada mereka yang melalui proses bersalin secara pembedahan. Pati ikan haruan dikatakan mempercepatkan penyembuhan bekas luka bersalin tersebut.
Bahan-bahan yang diperlukan :
- 1 ekor ikan haruan – di potong
- 30 gm halia – di tumbuk
- 2 ulas bawang merah – di tumbuk
- 2 sudu besar sos lada hitam
- 1 sudu rempah ikan
- 1 sudu kecil kunyit serbuk
- Garam secukup rasa.
- Minyak masak
Cara-cara membuatnya :
- Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Perap selama 15 minit
- Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
- Panaskan minyak, tumis halia dan bawang merah.
- Masukkan sos lada hitam, rempah ikan dan garam, kacau sekata.
- Curahkan kuah ke atas ikan.
Selamat mencuba guysss!!