Contact Us

Name

Email *

Message *

Resepi Tok Wan "Pajeri Jantung Pisang"

Resepi Tok Wan "Pajeri Jantung Pisang"


Resepi Tok Wan "Pajeri Jantung Pisang"

Bahan-Bahanya :
  • 2-3 sudu besar serbuk kari daging
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • segenggam udang kering/udang segar
  • sedikit halia
  • Rempah tumis - bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkeh, buah pelaga
  • 3-5 biji cili api
  • 120gram santan
  • 1 biji jantung pisang - dibelah dua dan direbus
  • sedikit asam gelugor kering

Cara penyedian :
  1. Panaskan minyak.  Tumis dengan rempah tumis dan bawang, halia serta cili api.
  2. Setelah bawang garing, masukkan rempah kari.  Biarkan sehingga rempah masak atau pecah minyak.
  3. Masukkan udang/udang kering dan sedikit air.
  4. Masukkan santan, asam gelugor dan perisakan dengan garam dan gula.
  5. Masukkan jantung pisang.  Masak sehingga jantung pisang empuk.

P/S : Pajeri ni sebenarnya versatile - boleh dimasakkan dengan nanas, terung, jantung pisang ataupun rebung..

Selamat mencuba & Dipersilakan share.





Back To Top