Cara-Cara Membuat Ketam Bercili Dengan Telur
Bahan-bahannya:
- 3 ekor ketam yang agak besar dibuang kulit yang keras tu dan dibelah dua.
- 3 sudu sos tiram
- 3 sudu sos cili
- 3 sudu cili yang dah diblend
- 7 ulas bawang merah - dikisar
- 1 ulas bawang putih yang agak besar - dikisar
- sepotong halia - dikisar
- 2 biji telur
- garam
- sedikit gula
- sedikit minyak untuk menumis
- bawang besar & cili merah untuk hiasan
Cara memasak:
- Bahan2 yang dikisar dan pes cili ditumis hingga pecah minyak
- Kemudian curahkan sos tiram,sos cili,sos tomato dan kacau hingga pekat
- Masukkan telur dan biarkan sehingga separa masak, kemudian baru kacau supaya telur tersebut berketul2 dan tidak terlalu hancur.
- Masukkan air, dan sedikit garam (ikut citarasa)
- Kacau rata dan kemudian masukkan pula ketam. Gaul rata ketam tersebut bersama semua bahan.
- Apabila dah sebati, akhir sekali barulah masukkan bawang besar, dan hirisan cili.
- Goreng lagi sehingga bawang tersebut sedikit layu.
Selamat mencuba uolss & Jangan lupa share. ^_^