Resepi Udang Goreng Berempah
Bahan-Bahan:
Udang harimau (500g)
Bawang merah (4 ulas)
Bawang putih (2 ulas)
Bawang besar dicincang (1 biji)
Serai dipotong nipis (1/2 batang)
Daun kari (1 tangkai)
Ketumbar (1 sudu)
Serbuk cili (1 sudu)
Serbuk jintan manis (1/2 sudu)
Serbuk kunyit (1/2 sudu)
Serbuk jintan putih (1/2 sudu)
Gula (sikit je kalau perlu)
Garam (secukup rasa)
Cara Memasak:
1. Tumbuk serai dan bawang putih hingga hancur. Setelah lumat, tumbuk bawang merah. Masukkan garam supaya mudah ditumbuk.
2. Gaulkan udang dengan bahan ditumbuk, semua rempah, gula. Perapkan bahan lebih kurang 1/2 jam.
3. Goreng daun kari hingga naik bau. Masukkan bawang besar dan biar hingga layu.
4. Masukkan udang, goreng hingga masak dan hidang.