Contact Us

Name

Email *

Message *

Resepi Ketupat Sotong

Resepi Ketupat Sotong


Bahan-bahannya ialah (5-6 orang)

(**)Sotong
(**)Beras pulut
(**)2 ulas bawang merah – dimayang
(**)1 1/2 inci halia – dimayang
(**)Santan
(**)Garam dan gula
(**)Halba (fenugreek)
(**)Lidi yang dipotong pendek

Cara-caranya ialah

(**)Buang lapisan merah pada sotong. Bersihkan kulit dan bahagian dalam sotong.
(**)Rendam beras pulut selama 15 minit. Letak sedikit santan dan garam.
(**)Masukkan beras pulut ke dalam sotong. Tinggalkan sedikit ruang dan cucuk lidi di bahagian hujung sotong.
(**)Rebus sotong yang telah diisi pulut di dalam periuk sehingga beras pulut masak. Kemudian toskan sotong itu.
(**)Masukkan sotong yang siap direbus ke dalam periuk. Kemudian masukkan santan.
(**)Masukkan bawang besar, halia, halba, garam dan gula secukup rasa.
(**)Tunggu dalam masa 10-15 minit. Siap untuk dihidangkan.


Back To Top