Resepi Kari Ayam Kampung
Bahan-Bahan:
Bahan Tumis –
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 kuntum bunga lawang
5-6 kuntum bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
Bahan Kisar –
1 bungkus rempah kari
15 tangkai cili kering
11/2 inci halia
8-9 ulas bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit
Bahan Lain
1/2 ekor ayam kampung
11/2 cawan santan
2 sudu besar kerisik (letak masa kuah mendidih)
Ubi kentang (potong 4)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis. Biarkan sehingga kekuningan dan naik bau.
2. Masukkan bahan-bahan kisar. Masak sampai pecah minyak.
3. Masukkan pula ayam dan kentang. Gaul sebati.
4. Tuangkan santan. Biar mendidih perlahan-lahan.(Boleh tambahkan air, jika perlu)
5. Perasakan dengan garam secukupnya.
6. Biarkan hingga ayam empuk. Sedia untuk dihidang.
Tips dan petua:
– Ayam dibasuh dengan cuka dan garam
– Goreng ayam terlebih dahulu
– Masukkan ayam masa pecah minyak
– Masak dengan api perlahan