Contact Us

Name

Email *

Message *

Resepi Daging Masak Hitam

Resepi Daging Masak Hitam

daging-masak-hitam.jpg


Resepi Daging Masak Hitam

Bahan-Bahan:

1kg daging | direbus dan dihiris ikut suka
1 biji bawang besar | dipotong bulat
3 sudu makan cili kisar
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 helai daun limau purut
250ml air asam jawa
250ml air rebusan daging
125ml kicap pekat
Air secukupnya
4 sudu makan gula merah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar:

8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2cm halia
1cm kunyit hidup
4 batang serai

Cara Memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, kulit kayu manis, bunga lawang serta cili kisar sehingga pecah minyak.

2. Kemudian masukkan daging dan air rebusan daging.

3. Setelah itu masukkan pula gula merah, kicap pekat dan air secukupnya. Kacau rata.

4. Seterusnya tambahkan garam secukup rasa dan air asam jawa. Sebatikan.

5. Akhir sekali, masukkan daun limau purut dan bawang besar. Didihkan selama lima minit lagi.

6. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.


Back To Top